Riuttala

Riuttala

on kylistä suurempi. Se ulottuu vanhan Lavian kirkonkylän laitamilta aina lähelle entisen Kullaan, nykyisen Ulvilan, rajaa. Siihen kuuluu myös osia Heinolankulmasta ja Kivijärvenmaasta, joilla tosin aikanaan, kun lapsia oli paljon, oli oma koulupiirinsä.


MaitolavaTuohinimentien risteyksessä on aina ollut maitolava. Sinne maitotilalliset veivät maitotonkkansa ja siitä maitoauto vei ne Porin ympäristön osuusmeijeriin.  Kun viime vuosisadan puolivälissä tuli määräys, tai ainakin suositus, tehdä maitolavat samojen piirustusten mukaan, tämäkin silloin rakennettiin.

Maitolava oli tunnettu siitä, että siinä oli aina ihmisiä. Aamulla tuotiin maidot. Koululaiset odottivat siinä linja-autoa. Päivällä haettiin posti yhteisestä latikosta. Kauppa-autoakin siinä odoteltiin. Ja illalla sinne kokoontui kylän nuoriso.

Mettämatkan laavu

Mettämatkan laavulla järjestetään jonkin verran kyläyhdistyksen tilaisuuksia ja siellä voi käydä myös omatoimisesti viettämässä aikaa.

Vuonna 2014 rakennettiin Mettämatkan laavu Janne Tuohiniemen metsään. Varsinaisen rakentamisen suorittivat Pentti Viljanen, Vesa Perämaa, Pauli ja Aulis Kuusiranta. Lisäksi töihin osallistuivat muutkin kyläläiset.

Laavun läheisyydessä on myös käymälä.

Pihassa on kivinen tulisija, jossa on mukavasti paikka niin muurinpohjalättyjen paistoon, nokipannukahvin keittoon kuin makkaran paistamiseenkin. Seinustalle pyritään aina tekemään polttopuita.

Aluetta rajaa vanhanaikainen riukuaita ja mukavuutta lisäävät pöydät ja penkit. Lisänä on pitkiä penkkilautoja, joita nostetaan tarvittaessa puupölkkyjen päälle.

Lapsia varten on pystytetty keinu ja rakennettu hiekkalaatikko. Laavun ympäristössä on tasaista tilaa myös aikuisten peleille, esim. mölkylle ja petanquelle.

Laavua vartioi hieno musta puinen karhu, joka on Pentti Viljasen käsialaa. 


Laavulle on helpointa kulkea Mäntysaarentien kautta, josta viitta ohjaa laavulle. Viitasta vähän eteenpäin on muutama paikka autoille. Myös Kullaantien varrelta voi laavulle poiketa. Siinä tosin ei ole autolle paikkaa.